Sikret lån

Banker krever vanligvis en form for sikkerhet når de låner ut penger. Få personer låner ut penger uten å være sikker på at de kan få pengene tilbake, og om det ikke skulle gå som planlagt har de muligheten til å selge en formuesgjenstand eller annet for å få betalt for sitt utestående krav. Banker låner også ut penger uten å kreve sikkerhet. Den store forskjellen mellom utlån av penger mot sikkerhet og mot et fravær av sikkerhet er at renten på det usikrede lånet er mye høyere.

Det er med andre ord to grupper lån: lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Vi tar her en titt på lån med sikkerhet.

Billån

Det finnes flere typer lån med sikkerhet. Fellesbetegnelser på lån med sikkerhet er at du må spørre om å låne og at banken i første omgang spør deg hva du skal bruke pengene til. Denne interessen for bruken og også muligheten for banken å styre litt hva du skal kjøpe senker bankens risiko. Billån er et eksempel på et lån hvor du får penger til et formål. Opptak av billån er for å kjøpe bil av selger. Banken betaler ikke lånet til deg for så vente på at du betaler det til selger. Banken betaler lånet direkte til kjøper og samtidig tar pant i lånet. På denne måten er det banken som styrer hva du kan bruke pengene på, og det er kun bil. Banker krever noen ganger egenkapital ved kjøp av bil og andre ganger ikke. Dette avhenger fult og helt av din økonomi.

Huslån

Huslån er det lånet som nordmenn har mest av og kanskje det viktigste lånet for alle som bor i Norge. Det tas ikke opp mer privat gjeld i Norge enn til hus. Når du kjøper deg et hus søker du på huslån hos banker på nett eller hos din lokale bank. Banken vil på samme måte som med billån kreve at du sender over takst til dem og at banken betaler selgers megler. Begrensningen av utbetalinger til kjøper begrenser bankenes risiko. Huslån er veldig billige i Norge. De koster rundt 2%. Det er derfor viktig å få huslån for å kunne kjøpe sin egen leilighet.

Huslån tar lengst tid av alle låntyper fordi det er snakk om mye penger. Typisk nedbetalingstid på huslån er 20-30 år.